„Trebuie sa continui sa iei decizii, chiar daca sunt gresite. Daca nu iei nicio decizie, esti terminat.”
Cazand in gol, Joe Simpson
Orice este mai mult decat nimic.
Decizii peste decizii. Zi de zi. Unele mai usoare, altele mai grele, altele imposibile. Cum le facem fata? De unde stim care este alegerea corecta?
De regula, cand te gandesti ce sa alegi, ai tendinta sa te concentrezi pe neajunsuri. Si sa le intorci pe toate partile, indiferent de varianta. Situatia e complexa, nu ai toate informatiile necesare si ajungi sa te blochezi in ganduri si emotii negative. Stai sa cugeti o vesnicie la lucruri irelevante si nu vezi padurea din cauza copacilor.
Cand esti pus in fata unei alegeri dificile, nu prea ai cum sa stii ca vei lua decizia corecta. Dar ce e important, este sa alegi ceva, orice. De ce? Pentru ca daca ramai acolo, esti terminat. Asa ca, orice este mai bine decat nimic. Si mai mult decat nimic.
Ce conteaza cu adevarat este sa iei o decizie – nu neaparat cea mai buna decizie.
Ce urmeaza?
Creierul functioneaza pe acelasi principiu ca si muschii – il folosesti sau il pierzi. La fel si zonele creierului. Daca folosesti o anumita zona, o intaresti, daca nu, ea va slabi.
Deci – cum pacalim creierul sa ia decizii usor si sa ne duca exact acolo unde vrem?
Anxietatea si ingrijorarile apar datorita posibilitatilor, nu certitudinii.
Fortand creierul sa gandeasca, ti se schimba, in primul rand, perceptia asupra lumii. Scade anxietatea, dispar ingrijorarile, emotiile nu te mai controleaza. Automat, dormi mai bine, iti scade durerea, creste buna dispozitie. Treptat vei incepe sa vezi lumea in nuante de roz, nu de gri.
Daca iti mobilizezi resursele sa gasesti un anumit lucru, cel mai probabil il vei gasi.
Cortexul prefrontal decide ce scopuri trebuie atinse si cum. Stabilind un obiectiv, resursele creierului vor fi acum indreptate spre gasirea unei solutii. De ce? Pentru ca atunci cand proceseaza lucruri irelevante, creierul isi pierde din capacitatea de a procesa ce e cu adevarat important. Dispar o gramada din informatiile care nu conteaza si care te distrag. Astfel, scade numarul variabilelor pe care creierul trebuie sa le proceseze.
Fa un pas in directia dorita – actiunea face diferenta.
Fa un pas oricat de mic. O decizie fara actiune e doar un gand. Sigur, de cele mai multe ori, acest gand va fi unul negativ. Evident, insotit de emotii negative. Nu vrem asta! O decizie insotita de actiune este ceea ce va influenta creierul. Actiunea este cea care ajuta la controlul emotiilor si la suprematia rationalului.
Alegem nu doar lucrurile care ne plac, ci ne plac lucrurile pe care le alegem.
Luarea unei decizii mareste placerea. In creier se elibereaza dopamina, „hormonul placerii”, care te va ajuta sa te mobilizezi si sa-ti indrepti energia spre ceea ce este important. Tot dopamina te va sustine in a face schimbarile comportamentale dorite.
Luarea unei decizii te face mai fericit decat atingerea in sine a obiectivului.
Centrarea pe ce vrei sa obtii te obliga sa te concentrezi pe ceva pozitiv – mai multe nuante de roz :). In plus, a lua decizii pentru tine implica o angajare emotionala, ce te va face sa ramai angajat in actiune si iti va creste motivatia si energia.
Decizia te ajuta sa percepi ca detii controlul.
In cea mai mare parte a timpului suntem pe pilot automat. Orice decizie luata, oricat de mica, ne scoate de pe pilotul automat si ne ofera noua controlul manual. Asta ajuta la suprimarea impulsurilor si a rutinei si la activarea comportamentelor sanatoase care ne apropie de scop.
Orice decizie ajuta la luarea altor decizii.
Incepe cu decizii mici. Iti vei creste astfel determinarea, care se va rasfrange si asupra altor sectoare ale vietii tale. In curand te vei trezi ca e chiar usor si placut sa iei decizii, nimic nu mai pare imposibil. Creierul tau va fi antrenat sa ia decizii, sa stabileasca obiective, sa faca alegeri. Vei avea tot mai mult control asupra vietii tale. Si, astfel, viata ta va fi mai frumoasa.
De tinut minte:
- Stabileste ce e important pentru tine.
- Concentreaza-te asupra valorilor tale si decide care este prioritara in momentul de fata.
- Gandeste-te la ce te face fericit.
- Stabileste un obiectiv clar, nu unul vag.
- Asigura-te ca obiectivul este in acord cu valorile tale.
- Decide ce vrei, nu ce nu vrei.
- Ia o decizie, oricare ar fi ea.
- Nu mai cauta raspuns la intrebarea „e decizia perfecta sau nu?”.
- Fa un pas mic in directia dorita.
- Fa asta zi de zi si persevereaza.
- Antreneaza-ti creierul in luarea de decizii.
- Pacaleste creierul sa lucreze pentru tine.
Initierea schimbarii – Cum pacalim creierul