Adolescentul pur si simplu nu te mai aude

 

Ce s-a intamplat cu copilul meu???!!!

Adolescentul pur si simplu nu te mai aude. Toti parintii de adolescenti se intreaba de ce copilul lor s-a schimbat, de ce pare ca nu mai aude nimic din ce i se spune, de ce nu face ceva cand i se cere. „Era un copil bun si ascultator si acum parca nu mai e el.”

 

Inca nu am intalnit parinti care sa nu se planga de adolescentul lor. Eu insumi, mama de doi adolescenti – asta ca sa-mi fie viata mai usoara – simt o lipsa de conexiune. De cateva ori pe zi ma trezesc vorbind cu peretii. Si, de multe ori, prefer sa nici nu mai vorbesc decat sa ma lovesc de un zid al ignorarii.

Inevitabil, ca parinti, ne gandim in permanenta oare cu ce am gresit. De ce nu mai putem comunica cu copilul nostru? De ce prietenii sunt dintr-o data mai importanti? Eu ce loc mai am in viata lui?

Asa am dat peste acest articol salvator : https://neurosciencenews.com/teen-voice-attention-20517/

 

Creierul adolescentului se deconecteaza de la vocea mamei

Creierul adolescentului nu mai inregistreaza vocea mamei in acelasi mod in care o facea inainte. Deci, undeva in jur de 13 ani, adolescentul nu mai considera vocea mamei ca fiind sursa majora de recompensa. Se deconecteaza de la vocea mamei si se conecteaza mai mult la vocile necunoscute. Este un proces normal care face parte din procesul de individualizare, de construire a identitatii proprii. Adolescentul incepe sa se separe de parinti cu scopul biologic de a se adapta unui mediu social extern familiei.

La fel ca bebelusii care sunt in permanenta conectati la vocea mamei, adolescentul se separa de vocea mamei si se conecteaza mai bine la vocile straine. Vocea mamei il ajuta pe copilul mic sa se conecteze emotional la lumea exterioara si il ajuta la dezvoltarea limbajului. Vocile straine il ajuta pe adolescent sa se dezvolte din punct de vedere social. El va invata astfel sa se conecteze la mediul exterior si sa supravietuiasca astfel in afara familiei de origine.

Pentru a deveni independent, este nevoie de un stimul biologic. Si acesta este stimulul biologic. Centrii din creier care sunt responsabili de recompensare si de prioritizarea stimulilor sunt acum activati mai degraba de vocile nefamiliare decat de cele cunoscute. Este vorba de un semnal care le permite tinerilor sa interactioneze cu lumea si sa devina adaptati din punct de vedere social in afara familiei.

 

Adolescentul pur si simplu nu te mai aude

In concluzie, adolescentul pur si simplu nu te mai aude. Cel putin nu la fel ca inainte. Nu e vorba de razvratire, de rebeliune. E doar mai atent la vocile din exterior pentru ca are creierul mai conectat la ele decat la vocea ta.

Cam asta explica pe scurt studiul.

Ma gandesc ca poate s-ar putea ca aceste descoperiri sa explice, cel putin partial, si de ce anturajul, prietenii, influencerii devin brusc si subit mai importanti decat tine, parintele. De ce ceea ce spun prietenii are valoare mai mare. De ce pare ca tot ce l-ai invatat se sterge cu buretele. 

Cel putin eu, ca mama, stau putin mai linistita acum, stiind ca totul are o explicatie stiintifica. Si pastrez speranta ca, o data cu incheierea acestei etape interminabile a adolescentei, vom regasi o noua conexiune cu copiii nostri.

 

Coaching pentru adolescenti Cluj

Serviciile noastre

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *