Ca sa stim cum sa pacalim creierul, adica sa il facem sa lucreze in favoarea noastra, ar fi de dorit sa stim cate ceva despre modul in care functioneaza. 

Creierul nostru e plin de circuite neuronale care interactioneaza unele cu altele si se influenteaza reciproc. Exista circuite pentru luarea deciziilor, pentru ingrijorare, durere, memorie, planificare etc. Reglarea acestor circuite difera de la o persoana la alta, dar principiile de functionare sunt aceleasi. Important de retinut este ca orice schimbare, oricat de mica, va modifica activitatea si intreaga chimie a acestor circuite.

Reglajul fin vine de la a gasi ce anume functioneaza pentru tine ca individ unic. Deseori va fi vorba despre a incerca, a vedea daca functioneaza sau nu si de a incerca din nou. Si cand gasesti exact ce e potrivit pentru tine, atunci de a persevera si a antrena creierul.

 

Activitati care fac diferenta pentru creier:

 

Functionarea creierului

Fara a intra in amanunte, creierul este impartit in 2 zone majore – cortexul prefrontal, cel care gandeste, si sistemul limbic, cel care simte. Cortexul prefrontal se gandeste la emotii, sistemul limbic simte emotiile. Comunicarea permanenta dintre cele doua influenteaza intreaga noastra viata interioara.

Neurotransmitatorii, substante chimice care permit neuronilor sa comunice intre ei, sunt influentati de tot ceea ce facem, gandim sau simtim. Un dezechilibru minor va influenta modul in care creierul functioneaza si, automat, ne va influenta dispozitia, energia, atentia, gandirea, vointa, practic toate aspectele vietii noastre.

Intelegand cum functioneaza creierul si ce anume influenteaza circuitele putem face creierul sa lucreze pentru noi. Daca el functioneaza cum trebuie si totul este in echilibru, vom avea o baza sanatoasa pe care putem incepe sa construim.

In primul rand, creierul vrea doar 2 lucruri: sa caute placerea si sa evite durerea. Stiind asta, putem intelege mai bine actiunile noastre si astfel le putem si corecta, daca e cazul. Raspunsul nu e intotdeauna cel mai placut, dar o sinceritate brutala ajuta mai mult pe termen lung decat o amagire.

In al doilea rand, creierul va face ce este antrenat sa faca. Adica, ce este usor, rapid si comod pentru el. Nu o sa vrea niciodata sa consume mai multe resurse decat e nevoie si va incerca intotdeauna sa isi conserve energia.

Din aceste 2 motive principale, schimbarile nu se vor petrece peste noapte. Poate doar daca are loc vreun miracol, vreo magie, daca dam fata-in-fata cu vreo vrajitoare sau cu Harry Potter. Stiu ca majoritatea oamenilor cred ca un coach sau un psiholog le va spune ce sa faca sa-si rezolve situatia, dar lucrurile nu stau chiar asa. O schimbare reala care sa dureze in timp are nevoie de investitie – de timp, efort, energie, bani – si apoi de perseverenta, rabdare si repetitie. Doar asa creierul va putea forma noi circuite, care vor ajunge sa fie la fel de rapide si de comode ca cele vechi.

 

Initierea schimbarii – Cum pacalim creierul

Luarea deciziilor – Cum pacalim creierul?