Dezvoltarea personala – dincolo de mituri

Dezvoltarea personala este o sintagma tot mai des intalnita. Dar ce inseamna mai exact dezvoltarea personala? Ce trebuie sa stii si sa faci ca sa te dezvolti personal? La prima vedere pare o chestie super simpla, dar nu e chiar asa. Majoritatea ar raspunde ca trebuie sa mergi la cat mai multe cursuri, sa citesti carti, poate sa ai un mentor care sa te ajute. Dar niciun curs si nicio carte si niciun mentor nu te va putea ajuta daca nu intelegi exact ce inseamna. Daca nu intelegi ce anume trebuie sa faci.

 

Ce este dezvoltarea personala din perspectiva psihologica?

Dezvoltarea personala se refera la procesul prin care modelele de gandire si de comportament fac sa iasa la suprafata trasaturile unice de personalitate ale individului. Aceste modele interactioneaza in permanenta si modeleaza personalitatea pe parcursul intregii vieti.

Scopul final al procesului de dezvoltare personala este sa ramai functional intr-un mediu inconfortabil. Presupune sa poti depasi cu succes situatiile dificile, sa descoperi cunoscutul in necunoscut. Presupune sa constientizezi ce iti face bine si ce te tine pe loc. Presupune sa fii capabil sa intelegi ca negativul poate genera pozitiv.

 

Etapele dezvoltarii personale:

Pana sa ajungi la dezvoltarea personala, trebuie parcurse cateva etape. Fara ele, e ca si cand ai vrea sa sari de la punctul A la punctul C, uitand ca intre ele exista si punctul B.

  1. Prima etapa esentiala este autoacceptarea – intelegerea faptului ca e in regula sa nu fii perfect. e in regula sa ai probleme, sa te confrunti cu situatii noi, dificile, sa ai nevoie de ajutor.
  2. A doua etapa este adaptarea – abilitatea de a te ajusta la informatii, experiente, situatii noi. Doar asa vei fi capabil sa adopti noi modele comportamentale care sa te ajute sa faci fata schimbarilor inerente ale vietii.
  3. A treia etapa, si deseori una dintre cele mai dificile, este gasirea sensului vietii – una dintre nevoile innascute ale omului este de gasi sensul. Si aici ma refer la sensul in viata, la sensul vietii pe pamant, la sensul dat unei situatii anume. Mai simplu: la a raspunde la intrebarea „de ce”. 
  4. A patra etapa se refera la construirea de relatii pozitive – o relatie pozitiva inseamna o relatie intre unul sau mai multi indivizi care se respecta, se sustin, se incurajeaza, se ajuta reciproc.
  5. Si am ajuns la a cincea etapa, dezvoltarea personala. De abia acum putem vorbi despre dezvoltare personala. Pana nu parcurgi etapele anterioare, poti merge la o mie de cursuri si poti citi o mie de carti, nu vei putea spune ca te dezvolti pe plan personal.
  6. Si nu am terminat, mai este o ultima etapa, dupa dezvoltarea personala. Si anume, autonomia. Din punct de vedere psihologic, autonomia se refera la capacitatea de a face alegeri asumate. Este vorba despre a intelege faptul ca faci ce poti intr-o situatie data. Este asumarea responsabila a consecintelor.

 

Concluzii

Iata ca, de fapt, dezvoltarea personala este o etapa prin care se ajunge la bunastarea psihologica, la wellbeing. Wellbeing se defineste ca si combinatia dintre a te simti bine si a functiona bine in toate planurile vietii tale. Inseamna a experimenta emotii pozitive, a-ti dezvolta potentialul, a avea control asupra propriei vieti, a avea un sens, un scop, a experimenta relatii pozitive. Este o stare durabila ce ii permite individului sa se dezvolte si sa infloreasca. Poti afirma ca ai atins aceasta bunastare psihologica doar in momentul in care ai ajuns sa fii autonom din punct de vedere psihologic.

Toti cautam aceasta bunastare, ce e mai mult decat fericirea sau satisfactia personala. Toti ne-o dorim. Cu atat mai mult cu cat traim intr-o societate moderna care nu numai ca promoveaza acest lucru, ci, mai mult, il pretinde. Ce nu intelege societatea este ca fiecare dintre noi are un mod unic de a atinge bunastarea. Modelele promovate de modernitate nu se potrivesc intotdeauna oricui. E vorba despre acele trasaturi unice ale personalitatii care se modeleaza de-a lungul vietii. Unice!!! Si, de multe ori, pentru a gasi drumul tau unic, ai nevoie de harta, de indrumare. Ai nevoie de o persoana instruita care sa te ghideze. 

Sigur ca fericirea, dezvoltarea personala, wellbeing-ul nu e pentru toata lumea. Nu toti isi doresc acest lucru. Nu toti il inteleg. Multi zic ca e o prostie, o chestie rasuflata, prea mult mediatizata.

Cum zicea profesorul meu, si acum citez: „viata nu e facuta pentru oricine”.

 

Coachingul si Cum te poate ajuta un coach?

Serviciile noastre

„Cum sa opresti timpul?” Trecut, prezent sau viitor?

Poarta ochelari daca esti miop

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *