Initierea schimbarii – Cum pacalim creierul

 

Schimbarea nu e usoara, nu e rapida, nu poti pocni din degete si gata. Schimbarea are nevoie de efort, de perseverenta, de energie, de vointa, de ajutor si de multe multe altele. Si, dintre toti pasii, initierea schimbarii e cel mai greu de facut.

Majoritatea oamenilor se tem de schimbari sau cel putin nu le plac. Prefera mai degraba sa ramana prinsi intr-o bucla ce ii nemultumeste si ii face nefericiti. Mai sunt unii care se asteapta ca dintr-o data sa se produca schimbari majore in viata lor, cu efort zero. Gen „sa le cada din cer” ceva, orice, doar bun sa fie, „se dea Domnul” sau „sa se intample un miracol”.

 

De ce e greu sa initiezi schimbarea?

In primul rand, creierul nostru, propriu si personal, ne saboteaza. Dar, in ultimele decenii, neurostiinta a progresat uimitor, astfel incat, azi, stim suficient pentru a pune creierul sa lucreze in favoarea noastra.

 

Creierul vrea sa faca ce e invatat si obisnuit sa faca. De ce? Pentru ca e simplu si rapid. De ce s-ar chinui sa faca ceva diferit? E prea obositor. El are deja niste circuite neuronale formate, care pentru el reprezinta calea cea mai usoara si mai rapida de urmat. De ce sa-si consume din energie si resurse ca sa iti fie tie mai bine? Lui ii este bine exact asa cum e. Asta e vestea proasta.

Vestea buna este ca, in ciuda lenii si a comoditatii, creierul poate fi antrenat sa se schimbe – sa invete si sa se obisnuiasca cu ceva nou. Sa formeze noi circuite. Sa aleaga un alt drum care ne convine noua mai mult si care ne face viata mai frumoasa. Repet – antrenat. Deci da, dureaza ceva vreme si implica un efort sustinut. Asta e unul din motivele pentru care initierea schimbarii este pasul cel mai greu.

In primul rand, ca sa initiezi o schimbare trebuie sa iei o decizie in acest sens. De cate ori nu ni s-a intamplat tuturor sa vrem sa ne apucam de un sport, dar sa tot amanam. Cu scuzele de rigoare: „nu am timp”, „costa prea mult”, „nu-mi place”, „nu vreau sa ma duc singur”. Paleta este larga si creativitatea noastra explodeaza in explicatii si justificari. Creierului nostru ii place prea mult sa stea pe canapea, la Netflix. Dar creierul poate fi pacalit treptat.

 

Cum pacalim creierul?

Creierul invata ce este placut si, mai mult, invata cum sa anticipeze obtinerea placerii. De exemplu: cand mananci pentru prima data inghetata, creierul va elibera dopamina, un neurotransmitator (numit popular „hormonul placerii”). A doua oara, va elibera dopamina cand desfaci inghetata, a treia oara cand o vezi, a patra oara cand o cumperi. Si ajunge treptat sa elibereze dopamina cand te gandesti la inghetata. Deci, tu si creierul tau veti simti placere doar la gandul „ooo, inghetata! ce buna e!”. Nu trebuie sa o mananci. (Atentie: este doar o metafora pentru a usura intelegerea procesului.)

La fel va fi cu sportul, de exemplu. In prima zi, iti iei tricoul pe tine, a doua zi iti iei si tenisii, a treia zi te imbraci si iesi din casa. Adica, iesi pe usa, inchizi usa si intri inapoi. Atat. In urmatoarea zi poate faci la fel. Poate o saptamana, tot iesi degeaba pe usa si intri inapoi, imbracat fiind pentru sport. Dupa o saptamana, ai sanse uriase sa te simti ca un fraier si, daca tot ai iesit, iti zici „hai sa ma plimb 10 minute”. Si apoi cresti treptat timpul. Sau nu te mai plimbi si incepi sa fugi. Si uite asa ai devenit sportiv. In tot acest timp, creierul se invata cu noul comportament si nu o sa mai vrea canapea si Netflix.

 

Atat de usor este sa initiezi schimbarea.

Cel mai important lucru de retinut aici este ca orice este mai bun decat nimic. Daca nu poti renunta dintr-o data la inghetata din fiecare zi, decide sa renunti la inghetata de luni si miercuri. Daca nu ai timp de miscare, plimba-te in timp ce vorbesti la telefon. Parcheaza masina mai departe de intrare. Fa orice, cat de mic. Creierul va incepe sa lucreze in favoarea ta.

Vestea uimitoare este ca, facand doar o schimbare mica, micuta, vor aparea schimbari in toate ariile vietii tale si chiar schimbari majore. Dar, ca la orice, inceputul, initierea schimbarii ne da cele mai mari batai de cap. Deci, decide ce vrei sa faci si incepe cu pasi mici. Indiferent ce schimbare ai in plan, gaseste ceva mic cu care sa incepi si doar apoi creste treptat. Observa, testeaza si persevereaza. Da-i creierului timp sa invete si sa se obisnuiasca, sa se antreneze. 

 

Coachingul si Cum te poate ajuta un coach?

Inghetata de vanilie sau inghetata de fistic?

 

https://www.facebook.com/coachingtime.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *